fredag 28 september 2007

Män och byggnadsställningar

Det är nånting tragiskt med de där människorna som ivrar för varenda nybygge i en stad med en entusiasm som en kissnödig femåring hög på socker. De påminner om de där kufarna som man brukar se stå och stirra utanför byggen dag ut och dag in. De har liksom inget mer spännande för sig.

De bemöter argumenten med att Stockholm är en storstad och bor man här ska man gilla höga hus och betong och inga trista gula huslängor eller gröna parker. Antagligen gjorde de sin första resa till en riktig storstad som New York eller Tokyo i 20-årsåldern och har sen dess förbannat sin oföretagsamhet att lämna den håla som Stockholm är. Sen ägnar de restan av sitt bittra liv till att drömma om skyskrapor och applådera varje höghus som är på väg att byggas som en seger för skönheten.

Det är dessa personer som visar sig i debatterna på forum och i tidningar när nya byggen som t ex det sk. "bad-hotellet" presenteras. Alla förändringar är till de bättre enligt dom. Det som inte går in i deras huvud är att det i just detta fall är som att smälla upp ett bostadsområde mitt i Central park. När man demolerade centrum i städer som Västerås och Borlänge så argumenterade man precis likadant. Och invånarna där inser givetvis att de bor i städer med stadskärnor som är fula som stryk.

För övrigt anser jag att Slussen är ett skämt- riv och bygg nytt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du är som roligast när du är riktigt grinig. Spot on! Min brorsa är precis sån. "Ett nytt höghus- det känns spännande". Jorå.

Anonym sa...

Papa, om du var ett parti skulle jag rösta på dig!