torsdag 6 september 2007

Ansiktsboken


Börjar också ni trötta på haussen kring Facebook? Visst är idén genial med att kombinera nätverkssidor som annars mest fungerat som en CV (som Linked in) med blogg, fotoalbum, forum mm. Världens marknadsförare måste gnugga händerna blodiga över de möjligheter som nu breder ut sig. Folk lämnar gladeligen ut kontaktinformation och uppgifter till kreti och pleti i sin jakt på att få en stor bekantskapskrets på nätet. Målet verkar vara att samla kontakter som andra samlar frimärken eller hockeybilder genom att "poka" så många man kan för att skapa illusionen av att ha massor med vänner.

Folk i gemen verkar dock ganska oförstående över att det finns någon fara för integriteten. Är det så här vi inträder det storebrorssamhälle som Orwell talade om? Vi lämnar själva över hela vårt liv via Internet?

Men hur hinner folk med? Jag köper att studenter kan hålla på med det men 30-plussare med karriär och barn? Det är en sak att hålla koll på avlägsna vänner och gudarna skall veta att man inte skaffar många nya vänner efter man har fyllt 30 men är det här inte bara en ny leksak för de kids som chattade på Lunarstorm i tonåren? Vissa tror att det kan ändras och fungera som nätverk för äldre men jag tvivlar på att min generation orkar bry sig. Kanske om 15 år.

Inga kommentarer: