måndag 24 september 2007

Barbapappa på kurs

Vanliga människor går kurs för att att förkovra sig.
Småbarnsföräldrar välkomnar det som ett sätt att i lugn och ro slumra längst bak i ett klassrum en hel dag innan man återvänder till sin trötta fru och skrikiga son.

I helgen gick vi omkring i en rejäl trötthets-koma båda två. Jag har vid mer än ett tillfälle använt uttycket"sova ikapp" i konversation med andra föräldrar med längre erfarenhet. De har skrattat. Rått.

1 kommentar:

Fotbollsfakiren sa...

Från www.somnhjalpen.se:
Fråga:

Jag har hört att "man kan ta igen sömn" är en myt. Att om man tex. inte sover en natt, men sover som vanligt nästa natt. Att det inte räknas som att "ta igen", för att skadan är så-att-säga redan skedd. Är detta sant el. falskt?

Svar:

Det är nog så att man kan ta igen en del av sin sömnbrist. Att man kan sova ut under ledigheter, t.ex. veckoslut, är ett tecken på det. Man tar dock inte bara igen förlorad sömn genom att sova längre, utan det sker framför allt genom att man sover annorlunda och mer effektivt. Om man är helt vaken under en enstaka natt, så kommer nästkommande natt att innehålla betydligt mer djupsömn än vanligt. Vi har en förmåga att tillfälligt tänja på sömnen på detta sätt men en god regel är ändå att se till att man har regelbundna sömnvanor.

Den sista meningen kanske är något ni borde prata med lillgrabben om ;-)