måndag 17 september 2007

Mjölk-missbrukare del 1

Varför är vi så besatta av mjölk i Sverige? Inte tusan ser du en vuxen karl i LA, Rio, Kairo eller Madras sippa på ett glas kall mjölk?

I större delen av världen så tål inte människor att dricka mjölk i vuxen ålder. Produktionen av enzymet laktas som bryter ned mjölksockret avstannar när man slutar amma. Följden blir magont. I några delar av världen så finns det dock folkgrupper som tål mjölk. Dessa finns i norra Europa och även hos flera folkgrupper i Afrika. Detta är en följd av mutationer av DNA-molekylen har forskare kommit fram till. Läs mer om detta här. Nordbor är allstå "freaks of nature".

På 20-talet bildades "Mjölkpropagandan", en lobbygrupp för mejerierna. De jobbade inledningsvis på på att minska folkets kaffedrickande till förmån för kaffe:
"Du negerpojke, behåll ditt kaffe! Och du, svenska flicka, drick du den goda vita mjölken".
Den här maffian lyckades i sitt uppsåt och lade grunden för en stor konsumtion. Men på 80-talet så ändrade Mjölkfrämjandet åsikt angående kaffet. De såg kaffetrenden med mjölk komma och såg potentialen. På 80-talet gick de ut med kampanjer runt café au lait. När sen den amerikanska kaffe-trenden med coffee shops kom hit så var det caffe latte som lanserades av mjölkmaffian. Och mejerierna hakar på. Idag dricker vi allt mer mjölk i kaffet. 59% hade mjölk i kaffet förra året mot 39% 2001.

I del 2 ska jag ta upp det sjuka med den här lattetrenden.

3 kommentarer:

Fotbollsfakiren sa...

Glöm inte att Fantomen ALLTID dricker mjölk. Han är dessutom väldigt stark och snabb. Samband kanske?

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.