fredag 8 juni 2007

Dessa krigsbarn

Det finns just nu ingenting coolare att äga som småbarnspappa än en Diaper dude skötväska. Kamouflagefärgad. Googla märket och du hittar alla hollywood-färäldrarna. Nu är det inget direkt konstigt med det. Många andra märken gör liknande väskor som ser snarlika ut. Men varifrån kommer denna fäbless för kamouflagefärgat?

I Stockholm var medelåldern för förstagångspappor 2006 32,7 år. En respektabel ålder. Man har studierna bakom sig. Fast jobb, bostadsrätt eller villa, bil, fast sällskap. Och sen skaffar man barn.

Nu väntar ett uppehåll i arbetetslivet när man hänger in den svarta kostymen för att (tror man) gå runt i parken med en ölburk eller lattemugg i handen tillsammans med polare i samma sits. Man klär sig lite casual. Springer in på närbelägna butiker för att föryngra sig. Och vips ser man ut som 17-åringarna; t-shirt med dödskalletryck, cheap mondays jeans alt cargo-pants, något obskyrt japansk sneakermärke, plus då en kamouflagefärgad skötväska.

Att man har behov att framstå som en ung hipp pappa är väl en sak. Men vadan vurmandet för kamouflagefärgat på bebisprylar? Går krigsfetischism fint ihop med småbarn? Eller vill papporna känna sig som att de gör lumpen när de är pappalediga? Jag tror att jag kan vara inne på något nu...

2 kommentarer:

Fotbollsfakiren sa...

Jag tror att du har helt rätt. Pappalediga ser ofta detta som att göra lumpen. Följande indicier pekar i denna riktning:
- Blöjbyte utomhus är lika bekvämt som att skita i en grop i skogen
- Man måste vara ute i ur och skur och leka i sandlådan
- Man bestämmer inte själv vad man ska göra (i lumpen bestämmer befälet, under pappaledigheten bestämmer barnet)
- Staten betalar dagpenningen (dock lite bättre betalt än under lumpen)
- Eldpost/vaktpost och nattvak är ungefär det samma
- Man får köra stora fordon (Jämför pansarbandvagn med barnvagn från BRIO, Emmaljunga eller Teutonia.
- Man får dra pulka på vintern
- Alla berättar historier från lumpen och alla berättar historier om sina små telningar.
- Man har alltid skitiga kläder

Detta gör sammanlagt att lumpen = pappaledighet. Och eftersom vi alla kommer ihåg massa roliga saker från lumpen så kan man dra slutsatsen att man kommer att se tillbaka på pappaledigheten som en riktigt kul grej. Och det är det verkligen. Tro mig! :-)

Papa sa...

Varför skriver inte du en blogg? Ditt svar är bland det skojigaste jag har läst på länge. You rock!
;-)