fredag 9 januari 2009

Ett ord betyder så lite, i en sång

Minns en intervju som Janne Gradvall gjorde med Jocke Berg inför Kents senaste skiva. De menar att texterna är sekundära och rösten bara ett insterument bland andra. De ser heller ingen anledning att sjunga på engelska heller för att nå andra lyssnare. Jocke Berg är övertygad om att folk egentligen inte lyssnar på texter.

"Jag har länge varit övertygad om att folk egentligen inte lyssnar på texter. Visst, enstaka ord och fraser sätter sig, men folk lyssnar inte på vad som sägs. Jag läste en intervju med Bono där han berättade att någon kommit fram till honom, tackat för ”One”, och sagt att de spelat den på hans bröllop. Bono blev helt chockad: ”Hur kunde ni spela den? Texten är ju helt sjuk, otroligt bitter och sorglig”. "



Visst tusan har han rätt! . Många texter kan jag själv bara refrängen, någon fras här och där och sen är det raj-raj-raj. Lustigast blir det väl dock som i exemplet ovan när en sång tolkas precis tvärtemot den stämning den vill återge. Ett band som jag ofta medvetet undvikit att lyssna på texterna är The Beautiful south. Paul Heatons cyniska texter rimmar ju inte för fem öre med de sammetslena melodierna.

En annan klassiker i sammanhanget som jag minns nu är "Feels like heaven" med gruppen Factory fiction. Det enda man minns är refrängen som får en att tro att det är ännu en klistrig New romantics-låt. Men när man läser texten 20 år senare inser man att det är ironi. Lyssna.

"Heaven is closer now today. The sound is in my ears. I can't believe the things you say. They echo what I fear. Twisting the bones until they snap. I scream but no one knows. You say I'm familiar cold to touch. And then you turn and go. Feels like heaven..."

Inga kommentarer: