torsdag 30 augusti 2007

Hopplösa TV kanaler

Jag tillhör förmodligen en utrotningshotande skara som fortfarande tycker att det är kul att följa TV-serier via TVn istället för att ladda hem dom i förväg. Det finns flera anledningar till det. Dels för att det i de flesta fall är lagom att följa en serie i lagom portioner veckovis, dels för att man då får det textat på ett bra sätt, och dels för att det är trevligt att se fram emot något.

Men varför ska SVT vara så usla på att marknadsföra sina serier? Ibland så väljer de att köra trailers månader innan, oftast när det handlar om den obligatoriska egenproducerade mellandags-serien. Men hur många gånger har man inte flippat på TVn för att upptäcka att det går en lysande serie som man just missat de första 5 avsnitten av (Epitafios senast). Det enda man har att gå på är ju DNs TV-sida och om man inte lusläser den just den dagen premiären är så missar man den. SVT har det senaste året visat ett antal strålande serier som inte alls fått de tittarsiffror som de förtjänar: Entourage, Sleeper cell, Veronica Mars och Life on mars. Frågar jag min omgivning så är dessa okända för de flesta vilket är så synd. Dessa personer har istället kollat på de mediokra serier som reklamkanalerna skrutit om på sina reklamaffischer.

Men TV3 är trots allt den onda TV kanalen. En serie som hamnar här är för all framtid fördömd. De kan konsten att förstöra en serie. De gör detta bl a genom att:
  1. Köra parallellt nya avsnitt med gamla avsnitt, gärna samma kväll (Scrubs)
  2. Ändra om i tablåerna så att tittaren till slut tappar bort sig (Earl, Scrubs)
  3. Enbart köra gamla avsnitt som de visar huller om buller (Simpsons).
  4. Sätta en serie på en hopplös tid och sen strunta i att visa sista avsnitten för säsongen (How I met your mother).

Inga kommentarer: