tisdag 17 mars 2009

Millenium-hysterin

Mer än en gång har jag hört någon utropa att de måste se filmen "Män som hatar kvinnor" för boken "var ju så bra"!!
Men boken är ju enligt mallen för en whodunnit så om du läst boken nyligen finns ju inte det spänningsmomentet kvar. Det är ju inte ett litterärt mästerverk vi talar om där det finns massor med saker att upptäcka och återupptäcka och parallell-handlingar och intressanta porträtt. Det är en standard-deckare helt enkelt. Jag förstår det om boken skrivits för 15 år sen så att folk inte hade den i färskt minne men nu måste det mest bli larvigt att se den på biografen bland andra som också sitter och muttrar i förväg om vad som kommer att hända.

Tyvärr så finns det ju inga som skriver bra manus för film i Sverige. Det är väl ingen trygg inkomstkälla för en författare att slava med ett manus i månader och sen kanske få betalt jämfört med att skriva en bok eller något beställningsjobb. Det är väl därför som vi ser så många filmatiseringar av svenska bestsellers som Ett öga rött, Solstorm, Snabba cash m fl. Svensk film är rätt trist.

5 kommentarer:

Dr Preben sa...

Fast nu får jag nog säga att manusförfattarna hade gjort ett bra jobb vad gäller Män som hatar kvinnor. Och med tanke på hur förutsägbara de flesta filmer (såväl svenska som amerikanska) är så blir nog Larssonfilmerna väl så spännade även om man vet vad som kommer att hända.
Tack för ordet!

Papa sa...

Du har alltså sett den!!??
Då förstår jag du känner dig träffade.

Men du gillar väl Beck-filmerna också? Erkänn nu!

Fotbollsfakiren sa...

Haha. Vill minnas en viss herre som efter att ha läst den första boken av S Larsson berättade för Dr Preben att det var en suveränt bra bok ;-)

Papa sa...

Jag vill minnas en viss herre som därpå replikerade att Stig Larsson? "Det är väl den där konstiga poeten från lilla Essingen som gillar småflickor?"

Dr Preben sa...

Har också hört talas om den herren. Han kände inte till den andre S Larsson nen okunskap han då delade med majoriteten av svenska folket (dvs alla som inte tittar på kulturnyheterna). Den herren tycket böckerna var bra och tycker så fortfarande :-)