tisdag 11 november 2008

Förgrymmade ungar?

Missade ni dokumtären Förgrymmade ungar så går den i repris flera gånger. Se denna!

Den skildrar hur opinionen har svängt till att de vuxna numera skall uppfostra genom utnyttja sin makt över barnen och forma dom till harmlösa får som står och bräkar bä bä bä. Våra barn skall bli viljelösa mähän annars skall dom få en sittopp tydligen för det är ett moraliskt förfall utan like. Att ställa treåringar i skamvrån och ge okoncentrerade tioåringar skolförbud är den nya fina pedagogiken.

Och det mest oroande är att inte bara opinionsbildare som DNs förre chefredaktör men även en politiker som Björklund får stå oemotsagd i sin strävan att vrida klockan tillbaka till 1955. Har vi skolagan tillbaka inom ett par år? Fy fan!

På SVTs forum är debatten om programmet het. Inte oväntat rasar många mot att programmet skulle vara så vinklat. Och visst var det så. De som gnäller verkar dock vara antingen Stig Järrel-gubbar som är övertygade att skolan regeras av skrikande slynglar eller mammor som känner sig träffade för att deras egna Föräldrakraft-pedagogik i hemmet med guldstjärnor och timeout-rum ifrågasätts. Säkerligen skulle debatten gynnas av om programmet varit mer balanserat (Barbamamma var rätt sur över det) men jag bryr mig inte faktiskt. Opinionen har varit så ensidig under så lång tid så det var på tiden att någon kastade in en brandfackla och ifrågasatte om det viktigaste verkligen är vuxnas MAKT över barnen och på vilket sätt ORDNING och REDA ska öka inlärningen i skolan. Jag är så innerligt trött på den malande och slentrianmässiga gammelfarbror-retoriken att all pedagogik som kom på 70-talet skulle vara flummig.

1 kommentar:

Anonym sa...

Såg just dokumentären och känner mig både matt och jävligt orolig.
Det som skrämmer mig mest är den brist på demokratisk debatt som råder i Sverige. Varför har alla de här infuenserna fått härja fritt så länge? Varför har en sådan karriärist som Jan Björklund som saknar all pedagogisk insikt få kasta sin skit på svenska skolan. Det är en smutskastningskampanj som har skadat mer än ger nyttiga resultat. Lärarkåren förstorar ju själva upp problemen till max, snacka om självuppfyllande profetia.

jan Björklund är en farlig man DN är en farlig tidning som inte har någon motkraft till vänster.