torsdag 7 maj 2009

Papas favoritparker


  • Vasaparken - Stor och kul lekplats med parklek. Bra grönområden med mycket folk i rörelse. Fotbollsplanen som samlingsplats har lyft parken rejält. Dessutom ett par bra uteserveringar med mycket barnstolar. Den i östra hörnet har dessutom bra eftermiddagssol samt utskänkningstillstånd.

  • Humlegården - En riktig stadspark. Den enda parken jag kan komma på som verkligen känns som en äkta park i Stockholm med grusade gångar och alléer av träd samt ett litet lusthus. Trevligt med träd som erbjuder skugga om man vill och bra gräsytor. Lekparken är uppdelad vilket känns smart. Då kan de äldre barnen leka sina vildare lekar avskiljda från de mindre. Uteserveringen på nordostsidan har tydligen tagits över av Debaser men de kan ju fetglömma att de får spela musik eller ens servera öl sent på kvällen för de boende runt parken.

  • Observatorielunden - Baktalad park ända sen Sjöwall-Wahlöö använde den som bakgrund för hemska dåd. Sen blir ju inte ryktet bättre av de alkisar och ungomar på glid som hänger mellan Handels och McDonalds. Men faktum är att lekplatsen som ligger bakom Handels är riktigt rolig med sina klätterställningar och sandlådor respektive gungor i avskiljda hörn. Och uppe på toppen har man en strålande utsikt samt café Himlavalvet som är en riktig sommarfavorit med sina sallader och våfflor.

Mina favoriter ligger som synes i Vasastan och på Östermalm. Kom gärna med andra tips. Men jag förväntar mig då en motivering varför man ska sätta sig på bussen/promenera genom stan till just den parken.


Och Djurgården och Hagaparken har jag lämnat utanför. Dels för att dessa helt saknar lekplatser vilket är en förutsättning i denna ranking. Sen är de väl inte mycket till parker egentligen (jo jag vet att de är Nationalstadspark), snarare obebygd mark lämpad för picknickar och promenader med sovande spädbarn. På Djurgården går man ju gärna längs med vattnet men måste då hela tiden med liv och lem hindra sitt barn för att dratta i kanalen.


Inga kommentarer: