tisdag 26 maj 2009

Papa tycker om - Södermalm

Berra det är knas, vi drar till knivsöder!

Efter några år i stan boendes i olika delar i innerstan tar jag nu bladet från munnen.

Det som är rörande med stadsdelen är hur snabbt folk som flyttar hit indoktrineras i "sekten". Efter några veckors boende efter flytten från Gnarpshult så förkunnar de stolt hur unikt allt och alla är här. En tydlig illustration över Söders status är att kärleksgurun Tomas di Leva tydligen brukar ta sin SUV hit regelbundet från Vasastan för att fika.

Myten om att stadsdelen bebos enbart av arbetare och konstnärsbohemer lever kvar trots att stadsdelen övertogs av nyrika i medie- och IT-branschen innan millenieskiftet. Man ser en väldigt stor andel 20-åringar på Söder, alltid uppklädda till tänderna från någon av de otaliga hippa klädaffärerna. Numera är Söder trendkänsligast och mest konsumtionistiskt av alla stadsdelar. Besökare i Levis-jeans och t-shirt ses på som något hunden släpat in.

Ön i sig är rätt fin med undantag av Hammarbyhamnen och Södra stations-området. Någon riktigt stor och fin park kan de väl inte skryta med men ett rejält torg och grymma utsikter.

Ja och så har då Stockholms stad lagt all missbrukarvård och alla härbärgen här. Lägg till frigångarna från psyket och du inser snart att de människor som går runt och pratar för sig själva vid Mariatorget INTE har en öronsnäcka eller handsfree.

Imorgon nästa stadsdel till rakning.

2 kommentarer:

Dr Preben sa...

Jaha, då var det dags att rätta upp lite fel i papas annars nästan småfyndiga raljerande över Stockholms pärla.
Di Leva har inte kört SUV till söder vad dr Preben vet. Däremot hade han tidigare en V70 som ofta parkerades nära stamfiket på Södermannagatan. Numera kör Tompa stolt omkring i en Toyota Prius. Dessutom sparar han energi på sommaren genom att slippa använda AC då han alltid bär det svala plagget klänning (företrädesvis i färgen lila).

Vitabergsparken borde nog kvala in som fin park förutom under helgerna då en massa idioter åker dit och lämnar allt skräp de samlat på sig under senaste veckan. Att stadsdelsnämnden inte fattat att det behövs fler soptunnor är en gåta i sig. Men de har ju fullt upp med annat, som att outsourca allt som är möjligt...

Vissa "ofina" ställen som Papa glömde är väl Hornstulls vackra sextiotalsbyggnader som alla vill bevara i stället för att göra om det till en galleria. I Hornstull är det mode att vara mot all förnyelse. Precis som vid Odenplan.

Ringens stora skitfula klump är också något som någon arkitekt och stadsplanerare borde få sluten psykvård för.

Hammarbyhamnen hade kunnat göras mysigare med lokaler i bostadshusen. Nu är området enbart för boende och således saknas storstadspåulsen. Men längs med kajen är det riktigt trevligt att promenera. Söderläge med sol är aldrig fel.

Kul skrivet var det i alla fall
/Dr P

Papa sa...

Småfyndigt och kul är mitt motto. Det där med att ha rätt är bara en reklamgrej utan någon bäring.

Ledsen att jag missade Tompas bilval.
För att inte tala om skönhetsskraporna vid Hornstull eller Horan som de mest romantiska verkar kalla det.